2014. január 13., hétfő

Álmok

Tudomásunk szerint az álmaink az agyunk képi feldolgozatai a bennünket foglalkoztató pozitív és negatív érzéseinkről. Lehetnek képek, hangok, érzések vagy gondolatok, válogatás nélkül, irányíthatatlanul. Hittem eddig.

DE, vannak, akik az álmaikat irányítani tudják. Ők a Klarträumer - németül, Oneironaut - görögül (oneiros+nautés->álom-utazó) tudatos álmodók - magyarul.
Azok a személyek, akik álmukban tudják, hogy ott és akkor épp álmodnak, kívánságuk szerint terelhetik a témát/képet, hogy mit álmodjanak.
Pl. nő álmában otthon jár a lakásban, minden szokványos, szeretné, ha (álmában) az egyik szobaajtót kinyitva ott áll Johnny Depp. Voilá.. és ott van!
Vagy kedve szerint lebeg álmában a világűrben, fentről szemléli a Földgolyót.

Szkeptikusok kételyeit eloszlatva: roppant egyszerű önteszttel bizonyosodik meg arról, hogy álmodik e már - két ujjával befogja az orrát. Ha nem kap levegőt, akkor még éber, ha minden további nélkül befogott orral kibírja, akkor már álmában van. :-)

Különböző szakértők, tudósok vizsgálták/vizsgálják, tesztelik ezzel - az egyébként eltanulható - képességgel rendelkező személyeket. Amire ugye nem mindenki alkalmas közülük. Ki az, aki ujjcsettintésre egy álomlaborban több tucat elektródával a fején, betolva egy MRI csőben alszik és álmodik ÉS az előtte megbeszélt jeleket adja az őt vizsgáló orvosnak! Ilyen egyeztetett jelek a csukott szemhéj alatti szemgolyó jobbra-balra vagy a kézfej ujjainak ütemes mozgatása.
Vannak, akik már a maguk javára használják e technikát. Egy sportoló “álmában” (fejben) edzi magát a tökéletes ugrásra. Egy zenész “álmában” komponálja a műveit.
Természetesen azon töprengek, hogy ha én is birtokosa lennék e képességnek, akkor mi minden szépet és jót álmodnék… talán úgy álmodnék, hogy fel se ébredjek… ott maradnék ebben az álomvilágban… :-) Álomról álomra röpködnék, mint a méhecske a virágokon! 

“Álmodtam egy világot magamnak,
Itt állok a kapui előtt.
Adj erőt, hogy be tudjak lépni,
Van hitem a magas falak előtt.”  Slamovits István: Álmodtam egy világot (Edda)



4 megjegyzés:

  1. nem szeretnék "gépi" álmokat magamnak.

    a saját álmaimat szeretem, nem az irányítottakat:) az már mű...

    VálaszTörlés
  2. Igen, igazad van. Mindig minden szép úgysem lehet. Kellenek a szenvedések a Golgotáink.

    VálaszTörlés
  3. Ébren is lehet álmodni, vagy álmodozni Johnny Deepről :)
    Az éjszakai álmaimat én sem szeretném tudatosan álmodni, még akkor sem, ha néha nem jó álmok.

    VálaszTörlés
  4. Igen, :-) Jenever, lehet ébren is álmodni, akár Brad Pittről is :-D !
    A rémálmokat azért szívesen kihagynám!

    VálaszTörlés